Balczó András Kondoroson született 1938augusztus 16.-án. Másfél éves volt, mikor evangélikus lelkész apját Nyíregyházára helyezték át, így itt töltötte gyermekkorát. A Bujtoson tanult meg úszni.1955-ben egy országos versenyen Benedek Ferenc fedezte fel az akkor 17 éves, vékony fiút, majd szülei beleegyezése és András érettségije után Budapestre vitte, ahol a Csepel SC sportolója lett.

1957-ben háromtusa országos bajnok volt. 1958-ban a vb-n hatodik helyezést ért el, egy évvel később már ezüstérmet nyert. Tehetsége hihetetlen akaraterővel párosult.1960-ban Rómában az olimpiai bajnokcsapat tagja, egyéniben negyedik helyezést ért el. 1961-ben bronzérmes, 1962-ben negyedik lett a vb-n. 1963-ban, 1965-ben, 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egyéni világbajnok. Az1968-as mexikói olimpián a győztes csapat tagja, egyéniben ezüstérmes. 1969 kivételével mindannyiszor a győztes magyar csapat tagja Török Ferenccel és Móna Istvánnal. Az 1970 évi vb-n egyéniben ezüstöt, csapatban aranyat nyert.

1966-ban, 1969-ben és 1970-ben is az év sportolójának választották Magyarországon.

Az 1972-es müncheni olimpia egyéni bajnoka, csapatban második.

Nyolcszor egyéniben, hatszor pedig csapatban nyert magyar bajnokságot.

Pályafutásáról 1976-ban Kósa Ferenc Küldetés címmel filmet készített. A Küldetés című film nagy siker volt a mozikban. Mivel nem lépett be az MSZMP-be, sőt portréfilmjében komoly kritikát fogalmazott meg a kommunista rendszerrel szemben, a filmet néhány hónap után betiltották, levették a programról: Aczél György, a kor főideológusa a támogatott, tűrt, tiltott kategóriák közül az utóbbiba sorolta a filmet, sőt a magyar sport első emberét, Buda Istvánt is utasította, hogy Balczó az öttusázóknál nem kerülhet pozícióba. Ez persze egyet jelentett azzal, hogy másutt se. A világ első számú és mindmáig legsikeresebb öttusázója tíz éven át várt, hogy felkérik a szövetségi kapitányi poszt betöltésére, s addig, hogy az öttusasport közelében maradjon, az öttusaistálló belovaglója volt, nagyon alacsony fizetésért.

Mindeközben két diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán (vívó szakedző, öttusa szakedző), így a magyar öttusasport irányításához szükséges minden lehető képzést elvégzett.

1973-ban visszavonult. Sajnos nem részesítették az őt megillető támogatásban. Belovagló lett az Országos Lótenyésztési Felügyelőségnél.

De azt senki sem tudta megakadályozni, hogy a Küldetés című film az életben meghozza számára a küldetést: napjainkig majd' háromezer közönségtalálkozón vett részt.

Időközben elkészült egy róla szóló könyv is, szerzője Dávid Sándor.

Feleségével, Császár Mónikával, a müncheni olimpián bronzérmes tornásszal 12 gyermeküket nevelik szeretetben és békességben Budakeszi házukban, amit Balczó András maga épített. 38 évesen lett először apa.

2004-ben Nemzet Sportolójának választották. A díjátadásra ugyan, a rendszerváltó kormányok abortuszpolitikája elleni tiltakozásul nem ment el, de a díjat elfogadta. Úgy nyilatkozott: a nemzetet nem akarja megsérteni.

2005-ben a Kairosz Kiadónál Szenvedésbe ágyazott gyönyörűség címmel jelent meg könyve, melyben Kocsis L. Mihállyal beszélget. 2009-től a debreceni Oxigén Kupa erdei futóverseny-sorozat védnöke.

Kuratóriumi tagja a Nemzetközi Transsylvania Alapítvány2011-ben Budapest díszpolgára lett.

forrás wikipédia

­
This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!